10 Haziran 2019 Pazartesi

Dark

Dark, ilk sezonu 2017'de yayınlanmış olan Alman yapımı bir Netflix dizisidir. İki senelik uzun bekleyişimiz 21 Haziran günü 2. sezonun yayınlanması ile nihayet son bulacak.



Bilim kurgu ve gerilim türündeki bu dizide; sakinlerinin "Allah'ın unuttuğu aşırı sıradan bir kasaba olarak tanımladığı" Almanya'daki Winden kasabasında, küçük bir çocuğun esrarengiz bir şekilde kaybolmasının ardından gelişen olaylar anlatılıyor. Bu kasaba, karakterlerin ağzından sıradanmış gibi tanımlansa da işin aslı hiç de öyle değil. Kasabada bir nükleer santral var ve burada ayrıca garip bilimsel deneylerin yapıldığı ilerleyen bölümlerde anlaşılıyor. Tahmin edileceği üzere, çocuğun kaybolmasının bu garip deneylere bağlanması söz konusu pek tabi ki.


İsmine yakışır bir biçimde, atmosfer ve karakterler oldukça karanlık. Kurgu, seyircide sempati değil gerilim uyandırmayı amaçlıyor. Bu konuda gayet başarılı. Alman soğukluğu ve iklimi de üzerine gelince çekinmiyorum arttırıyorum; karanlıktan kör, yağmurdan sırılsıklam oluyoruz. 

Bilim etiğinin de tartışmaya açıldığı bu dizide zaman zaman Einstein'ın sözlerine atıflarda bulunuluyor. Dizideki zaman akışı üçe bölünmüş. 1953, 1986 ve 2019 yılları arasında gidip gelirken karakterlerin kim olduğunu kaçırmamak için Google'da yapacağınız ufak bir arama ile ulaşabileceğiniz soy ağaçlarından destek almanızı öneririm. 

Dizinin müziklerini de başarılı bulduğumu belirtmek isterim. Bu gizem sarmalını umarım mantıklı bir yerde çözerler. Sonra, Lost dizisinin seyircisi gibi ortada kalmayız diye temenni ediyorum.

İyi seyirler!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder